3 septembrie 2012

10 înlocuitori de ou


Pentru cei care urmează un regim alimentar vegan sau au intolerenţă la ouă, există numeroase posibilităţi de înlocuire a acestora în mâncărurile preparate.

În reţetele care necesită ou, acesta este folosit în general ca agent de afânare (pentru obţinerea de aluaturi pufoase) ori ca factor de legare (pentru omogenizare). Alegerea celui mai potrivit substituent depinde de scopul pentru care sunt folosite ouăle într-o reţetă. Desigur, există şi reţete în care oul este ingredientul principal, folosit ca atare, cum ar fi salatele, omletele sau sandviciurile, dar şi în aceste cazuri există alternativă. O listă cuprinzătoare o găsiţi în tabelul de la final.

Un înlocuitor de ou oarecum universal este tofu, în special tofu moale (silken tofu), deoarece poate fi folosit cu succes în foarte multe reţete, de la prăjituri şi budinci până la sufleuri şi chiftele. Mai mult, tofu compact (cu puţin şofran pentru culoare) se poate folosi pentru înlocuirea ouălor în sandviciuri sau omlete. O alternativă vegană destul de versatilă o reprezintă şi seminţele de in (măcinate şi înmuiate în apă), potrivite atât pentru deserturi (mai ales în plăcinte, fursecuri, clătite sau îngheţată), cât şi pentru mâncăruri sărate (chiftele şi fripturi vegane). În combinaţie cu pesmet sau făină, seminţele de in se pot folosi şi pentru prepararea panéului.

Pentru aluaturi pufoase (torturi, checuri, brioşe, cozonac etc.), cel mai potrivit substituent este tofu moale. În lipsa acestuia, se poate folosi şi iaurt din soia. Atenţie însă, în anumite cazuri, cum ar fi de exemplu pandişpanul, nu este necesară utilizarea echivalentului a tuturor ouălor din reţetă (pentru un pandişpan de 6 ouă, este suficient echivalentul a 2-3 ouă). Pentru plăcinte, fursecuri şi alte prăjituri, dar şi clătite sau îngheţată, se mai recomandă şi folosirea piureului de mere, prune sau banane, deşi acestea din urmă pot influenţa întrucâtva gustul desertului preparat. Pentru sufleuri şi budinci, dar şi în prăjituri, foarte util este şi amidonul de porumb. În mâncăruri sărate, în loc de ouă, se poate pune pastă de tomate, piure de cartofi, drojdie nutritivă sau chiar pesmet.

Pentru înlocuirea unui albuş, se dizolvă o lingură agar pudră într-o lingură de apă, se bate, se lasă puţin la rece, apoi se bate din nou. De asemenea, un albuş se poate înlocui şi cu o lingură de gelatină vegetală înmuiată în trei linguri de apă călduţă.

În fine, aş recomanda şi Digesta, un produs vegetal instant din porumb, care poate înlocui oul în prăjituri, creme, budinci, maioneze etc. şi care se găseşte în magazinele cu produse naturiste.


echivalentul unui ou utilitate
1 1/4 cană de tofu moale
(sau iaurt din soia)
potrivit în special pentru obţinerea aluaturilor pufoase (torturi, checuri, brioşe, cozonaci etc.), se poate folosi şi pentru plăcinte, fursecuri sau alte tipuri de prăjituri, pentru budinci sau sufleuri, dar şi în diverse mâncăruri sărate
2 1 lingură seminţe de in măcinate, înmuiate în 3 linguri de apă sunt bune pentru prăjituri, clătite sau îngheţată (mai puţin pentru aluaturi pufoase), dar se pot folosi foarte bine şi în chiftele sau fripturi vegane, iar dacă  se adaugă puţin pesmet sau făină, pentru pané
3 1/4 cană piure de banane, mere, prune sau dovleac (atenţie la fructele care au o aromă puternică) mai ales pentru plăcinte, fursecuri, checuri şi brioşe, dar şi alte tipuri de prăjituri, de asemenea, pentru clătite sau îngheţată
4 1/3 cană suc de mere folosit în anumite prăjituri, în special plăcinte şi fursecuri
5 2 linguri amidon de porumb (sau din cartofi) mai ales pentru budinci sau sufleuri, dar şi pentru unele prăjituri (fursecuri)
6 2 linguri făină de soia + 1 lingură apă la fel ca şi amidonul de porumb
7 1/4 cană pastă de tomate sau piure de cartofi pentru mâncărurile sărate, în special fripturi vegane (atenţie la pasta de tomate, care dă un gust specific)
8 2 linguri drojdie nutritivă sau pesmet se folosesc mai degrabă în mâncăruri sărate (chiftele, fripturi vegane, etc.)
9 1/4 cană tofu compact + vârf şofran
(se poate adăuga eventual şi puţin tofu cremos)
pentru salate, sandviciuri şi omlete
10 2 linguri Digesta (produs vegetal instant din porumb) pentru prăjituri, creme, budinci, maioneze etc.

2 comentarii:

  1. Puteți detalia puțin folosirea produsului „Digesta” în creme, budinci respectiv în maioneze ? Mulțumesc anticipat !:)

    RăspundețiȘtergere